Αύξηση εξαγωγών για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Αύξηση εξαγωγών για την ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία

Την καλή πορεία του 2017 συνέχισε και στο πρώτο τρίμηνο φέτος η ευρωπαϊκή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας, σημειώνοντας ωστόσο μικρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξής της, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ένδυσης, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε οριακή αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, ωστόσο “επηρεάστηκε αρνητικά από την υποχώρηση της κατανάλωσης”, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πρώτο τρίμηνο φέτος η παραγωγή συνέχισε στην κλωστοϋφαντουργία τη θετική πορεία που είχε και το 2017, καταγράφοντας αύξηση 2,3%. Θετική, κατά 0,3%, καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο και η πορεία της παραγωγής στην ένδυση, έναντι πτώσης 2,3% το 2017.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, στην κλωστοϋφαντουργία σημειώθηκε άνοδος 3,6%, ενώ στην ένδυση καταγράφηκε μείωση της τάξης του 2,4%. Οι δε λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 0,4% στο πρώτο τρίμηνο φέτος έναντι αύξησης 4% το 2017 και σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η πτώση “οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη”.

Θετική ήταν η πορεία των εξαγωγών κατά την ίδια χρονική περίοδο, με αύξηση 2,9% στην ένδυση και 2% στην κλωστοϋφαντουργία. Σε απόλυτα νούμερα, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε “6,6 δισ. ευρώ στην ένδυση και σε 5,7 δισ. ευρώ στην κλωστοϋφαντουργία”.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, η μείωση των λιανικών πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο φέτος επηρέασε αρνητικά και τις εισαγωγές. Ειδικότερα, στην ένδυση, οι εισαγωγές στο πρώτο τρίμηνο φέτος καταγράφηκαν μειωμένες σε ποσοστό 3,7%, στα 20,6 δισ. ευρώ, και στην κλωστοϋφαντουργία, παρουσίασαν μικρή υποχώρηση κατά 0,5%, στα 7,8 δισ. ευρώ.

.


Πηγή:www.agropost.gr