Το κολατσιό του κτηνοτρόφου, στη Μήλο

Το κολατσιό του κτηνοτρόφου, στη Μήλο

Πάνω στη θάλασσα του Αδάμαντα, στη Μήλο, βρίσκεται το εστιατόριο «Ω! Χαμός». Πρόκειται για ένα εστιατόριο, με ιστορία 25 χρόνων. Με τον ολάνθιστο κήπο και τα μυρωδικά, η Αθηνά Ψαθά είναι στο τιμόνι της κουζίνας και μαζί με την κόρη της Ειρήνη, τιμούν καθημερινά τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού.

Το «κολατσιό του παππού» είναι από τα αγαπημένα πιάτα, ένας ντόπιος μεζές για μερακλήδες. «Ήταν το κολατσιό που έτρωγαν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στις δουλειές τους» εξηγεί η Αθηνά και προσθέτει: Θυμάμαι τον παππού μου, στο θέρος, που έτρωγε αυτό το φαγητό και τον κρατούσε χορτάτο. Τη συνταγή έμαθα να τη μαγειρεύω από μικρή δίπλα στη μητέρα μου. Μου άρεσε να ανακαλύπτω τις παλιές συνταγές και τις αναζητούσα στα χωριά, στις ντόπιες νοικοκυρές. Γεύσεις γνήσιες με προϊόντα του τόπου και της εποχής. Τα κηπευτικά είναι δικά μας, τα κρέατα δικής μας παραγωγής, όπως και τα τυριά, που τυροκομεί η κόρη μου Ειρήνη. Όταν μαγειρεύω, είμαι πάνω από το τσουκάλι, μου αρέσει να κανακεύω το φαγητό».

Υλικά για 4 άτομα

  • ½ κ. συκωταριά κατσικίσια ή αρνίσια
  • 2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
  • 4 αυγά 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τη συκωταριά σε μέτρια κομμάτια, τα αλατίζουμε και τα αλευρώνουμε.
  • Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τη συκωταριά, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε προσεχτικά το ελαιόλαδο από το τηγάνι, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε απαλά.
  • Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με πιπέρι.

.


Πηγή:www.agropost.gr