Νέος γύρος ανατιμήσεων μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο

Νέος γύρος ανατιμήσεων μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο


Διευρύνεται το μέτωπο της ακρίβειας καθώς οι καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο πυροδοτούν νέο γύρο ανατιμήσεων.

Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα, ιδίως στη φέτα, θα βρεθούν τα νοικοκυριά, καθώς η Θεσσαλία τροφοδοτεί όλες τις ζώνες γάλακτος για την παραγωγή τυριών.

Η έκταση των καταστροφών σε καλαμπόκι, τριφύλλι και μηδική που αποτελούν τις βασικές ζωοτροφές θα ωθήσει προς τα πάνω και το κόστος του κρέατος και του γάλακτος σε ποσοστό μέχρι και 20%.

“Χρυσό” θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς, θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά. Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.

Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές των καυσίμων λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 92 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται μια ανάσα από τα 1,8 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα, μπαράζ ελέγχων έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για να αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Παγώνουν» δόσεις δανείων και πλειστηριασμούς για τους πληγέντες

Υπενθυμίζεται επίσης, πως οικονομική συνδρομή στο κόστος αποκατάστασης των καταστροφών στην Θεσσαλία ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες γνωστοποιώντας ταυτόχρονα το πάγωμα των δόσεων δανείων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλους φορείς με οικονομική επιφάνεια να συνδράμουν οικονομικά στην αποκατάσταση των ζημιών.


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Διευρύνεται το μέτωπο της ακρίβειας καθώς οι καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο πυροδοτούν νέο γύρο ανατιμήσεων. Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα, ιδίως στη φέτα, θα βρεθούν τα […]