Σε απόγνωση οι σταφυλοπαραγωγοί στον Τύρναβο λόγω ζημιών από χαλάζι

Σε απόγνωση οι σταφυλοπαραγωγοί στον Τύρναβο λόγω ζημιών από χαλάζι


Εκτεταμένες καταστροφές σε αμπελώνες και εποχικές καλλιέργειες προκάλεσαν στο Δαμάσι Τυρνάβου το χαλάζι που έπεσε στις 30 Αυγούστου, αλλά και οι βροχοπτώσεις.

Τα χτυπήματα του καιρού είναι πολλαπλά και δυσβάσταχτα για τους παραγωγούς που επιπλέον είναι αντιμέτωποι με την ακριβή ενέργεια και τα λιπάσματα.

Το φαινόμενο είναι συχνό και οι συνεχείς ζημίες, προβληματίζουν τους παραγωγούς, που σκέφτονται να στραφούν σε άλλους τομείς. Ο γεωπόνος Ανέστης Δράκος θεωρεί πλέον λάθος το ότι ασχολήθηκε με την αμπελουργία.

Μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις καλλιέργειες αφού η έντονη χαλαζόπτωση έπληξε και κατέστρεψε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, ειδικά με σταφύλια που ήταν πάνω στον τρύγο. Η ζημιά σύμφωνα με τους αγρότες είναι σχεδόν ολική.

Από τα τέλη Αυγούστου καταστράφηκε μια εκπληκτικά καλή σοδειά. Εκατοντάδες στρέμματα έχουν χάσει τον καρπό τους και δεν υπάρχει προοπτική να μεταποιηθούν σε κάτι άλλο, όπως τσίπουρο, γιατί οι καρποί έχουν σαπίσει.

Κάποιοι παραγωγοί πρόλαβαν και μάζεψαν κάποια σταφύλια, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό των σταφυλιών έμειναν στο χωράφι, αναφέρει ο κ. Δράκος.

Απομένει στον ΕΛΓΑ να έρθει και να διαπιστώσει ότι πρόκειται για καταστροφή από καιρικό φαινόμενο.


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Εκτεταμένες καταστροφές σε αμπελώνες και εποχικές καλλιέργειες προκάλεσαν στο Δαμάσι Τυρνάβου το χαλάζι που έπεσε στις 30 Αυγούστου, αλλά και οι βροχοπτώσεις. Τα χτυπήματα του καιρού είναι πολλαπλά και δυσβάσταχτα για τους παραγωγούς που επιπλέον είναι αντιμέτωποι με την ακριβή ενέργεια και τα λιπάσματα. Το φαινόμενο είναι συχνό και οι συνεχείς ζημίες, προβληματίζουν τους παραγωγούς, […]