Τιμές – «φωτιά» σε βασικά είδη

Τιμές – «φωτιά» σε βασικά είδη


Αυξήσεις έως και 30% σε βασικά είδη αναμένονται τις επόμενες ημέρες. «Φωτιά» παίρνει το οικογενειακό καλάθι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ».

Σύμφωνα με το MEGA ανατιμήσεις αναμένονται να γίνουν από τις 15 Ιανουαρίου σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Σε μέσα επίπεδα οι αυξήσεις αυτές θα είναι της τάξεως του 8%, ενώ σε κάποια προϊόντα οι αυξήσεις θα είναι 20% και 30% και σε κάποια άλλα κάτω από 8%.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» θα ακριβύνει κατά 3%.

ΦΠΑ: Ποια σενάρια εξετάζονται

Η μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη μείωση συντελεστών. Πληροφορίες του MEGA αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξουν μετατάξεις από το 13% στο 6% σε κάποια βασικά προϊόντα .

Αυτό το μέτρο δεν θα είναι μόνιμο αλλά προσωρινό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί όπως έχει γίνει και με άλλα προϊόντα τα οποία έως τα μέσα του 2022 έχουν μειωθεί από το 24% στο 13%.

Είναι μία λύση που θα φανεί την επόμενη εβδομάδα αφού πρώτα ολοκληρωθεί η άσκηση με τις διοικήσεις των σούπερ μάρκετ και με τους υπεύθυνους προμηθειών, τους μεγάλους προμηθευτές της χώρας προκειμένου να εξεταστεί ακριβώς και να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τις ανατιμήσεις που έρχονται.

Σταϊκούρας: Πρωτοβουλίες…

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Όπως ανέφερε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά»), υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις. Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023. Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αυξήσεις έως και 30% σε βασικά είδη αναμένονται τις επόμενες ημέρες. «Φωτιά» παίρνει το οικογενειακό καλάθι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας