Επανέρχεται το θέμα αποτύπωση υγρασίας στο βαμβάκι μετά το ναυάγιο της Τετάρτης στη Βάθη

Επανέρχεται το θέμα αποτύπωση υγρασίας στο βαμβάκι μετά το ναυάγιο της Τετάρτης στη Βάθη

Σε αναζήτηση νέων σημείων επαφής, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα εκπρόσωποι εκκοκκιστών και βαμβακοκαλλιεργητών, μετά τη δύσκολη μέρα που πέρασαν οι δύο πλευρές στην πλατεία Βάθη την περασμένη Τετάρτη 20 Μαρτίου και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας στον τομέα του βάμβακος

Οι πληροφορίες θέλουν την μέτρηση της υγρασίας στις παραδόσεις σύσπορου βάμβακος να έχει εξελιχθεί σε σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής (ΔΟΒ) Βασίλη Μάρκου να επιμένει ότι αυτό θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και τους Θεσσαλούς αγρότες να υποστηρίζουν την ανάγκη να βρεθεί μια κοινής αποδοχής λύση για την καταμέτρηση. Σημειωτέον ότι η ένταση που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την περασμένη Τετάρτη δεν άφησε περιθώρια για καμιά συνεννόηση όσον αφορά το ευρύτερο πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει η αγορά του βάμβακος κατά την νέα καλλιεργητική -εμπορική περίοδο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η πλευρά των εκκοκκιστών δεν θέλει σε καμιά περίπτωση οι δημόσιες αρχές να παίξουν το ρόλο του «διαιτητή» σ’ αυτή την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που ηγήθηκε της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα εποχικών προσλήψεων υπαλλήλων που θα επιφορτισθούν το έργο του… υγρασιομετρητή.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε παλιότερες εποχές, όταν ακόμα λειτουργούσε ο Οργανισμός Βάμβακος, το έργο της μέτρησης της υγρασίας αναλάμβαναν γεωπόνοι τους οποίους προσλάμβανε ο Οργανισμός, χωρίς ωστόσο η δουλειά τους να είναι πάντοτε εύκολη, καθώς η αμφιβολία των παραγωγών, ως προς το αποτέλεσμα που έδινε η μέτρηση, παρέμενε πολλές φορές ζωηρή.

Οι εκκοκκιστές από την πλευρά τους, όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν δια του προέδρου της Διεπαγγελματικής την περασμένη Τετάρτη, θεωρούν παραχώρηση το γεγονός ότι προσφέρονται, όχι μόνο να κάνουν την υγρασιομέτρηση σε κάθε φορτίο που παραδίδεται στη μονάδα τους αλλά και να αναγράφουν την αντίστοιχη τιμή στα συνοδευτικά έγγραφα (Δελτίο Αποστολής) του φορτίου.

Θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μια καλή αρχή, για την κατηγοριοποίηση του προϊόντος, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγρασία, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος που θέλει τους καλούς παραγωγούς, δηλαδή όσους παραδίδουν ξερό βαμβάκι, να αμείβονται καλύτερα έναντι των υπολοίπων που δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον επί του θέματος. Η ενιαία πολιτική τιμής που εφαρμόζεται σήμερα δεν διευκολύνει πάντως την αναβάθμιση της ποιότητας και τη στήριξη μιας ουσιαστικής πολιτικής για την ανάδειξη της ταυτότητας του ελληνικού βαμβακιού, όπως και για την στήριξη κοινών προσπαθειών που έχουν να κάνουν  με το ευρωπαϊκό βαμβάκι (European Cotton Alliance).

Σύμφωνα με όσα έχουν τονιστεί από την πλευρά των εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής του Βάμβακος (ΔΟΒ) η οργάνωση βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ξεκινήσει να παραλαμβάνεται το σύσπορο βαμβάκι την χρονιά που έρχεται με αναγραφή της υγρασίας στα έγγραφα παραλαβής κάθε φορτίου βάμβακος, ώστε να μπορεί να αμείβεται ο παραγωγός που θα μαζέψει στεγνό βαμβάκι, και να αφαιρείται η υγρασία από τους παραγωγούς που μάζεψαν υγρό βαμβάκι. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής το 2019 θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η παραλαβή συσπόρου βάμβακος και με την παράμετρο της υγρασίας, επιπρόσθετα δηλαδή από τα κριτήρια της Απόδοσης σε Ίνα, στα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά και την Ποσότητα των Ξένων Υλών. Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι «δεν θα αλλάξουν όλα σε μία χρονιά, αλλά το ίδιο έγινε και με την καλλιέργεια των ποικιλιών, τόσο οι εκκοκκιστές όσο και οι παραγωγοί θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Παράλληλα εκτιμούν ότι μπορεί να ξεκινήσει η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για διενέργεια προπωλήσεων σύσπορου βάμβακος. «Συζητούμε στα πλαίσια της Ομάδος Βάμβακος στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να φτιάξουμε το θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την έγκαιρη ή καλύτερα, σωστή πώληση του βάμβακος. Το βαμβάκι παράγεται σε πολλές χώρες στο κόσμο, αλλά σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που παράγουν βαμβάκι, περίπου 85%, παράγουν το βαμβάκι τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τότε είναι λοιπόν που το 85% των βαμβακοπαραγωγών όλου του κόσμου ζητά να πουλήσει το βαμβάκι του» αναφέρουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Ακόμα κάνουν γνωστό ότι πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού, με την επωνυμία «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος» (European Cotton Alliance), με έδρα τη Λάρισα, στην οποία συμμετέχουν:

  •  η Διεπαγγελματική Οργάνωσης Βάμβακος,
  •  η Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος,
  •  η Ένωση Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, από τη μεριά της Ελλάδας
  • και των αντίστοιχων φορέων της Ισπανίας

Πρόκειται – σύμφωνα με τη ΔΟΒ – για ένα μεγαλόπνοο δημιούργημα που δημιουργήθηκε πρωτίστως για να προωθεί την αύξηση και βελτίωση της παραγωγής βαμβακιού στην ΕΕ μέσω βιώσιμων και  φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων, της ιχνηλασιμότητος της παραγωγής αλλά και να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει ένα Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα βαμβακιού (μια ταυτότητα παραγωγής δηλαδή), με σκοπό την προώθησή χρήσης του Ευρωπαϊκού βαμβακιού μεταξύ των επαγγελματιών και των καταναλωτών, κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κόντρα σε μια τίμια συμφωνία για την υγρασία στο βαμβάκι Διεπαγγελματική και Μάρκου

Άδοξα κατέληξε η σύσκεψη συντελεστών της αγοράς βάµβακος που πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη. Θέµα της συνάντησης ήταν, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, η υποβολή προτάσεων για τη διαµόρφωση θεσµικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει τη βελτίωση της ποιότητας στις παραδόσεις σύσπορου βάµβακος, µε αντίστοιχη πριµοδότηση των παραγωγών. Ήρθε µετά τις ανεπίσηµες διαβεβαιώσεις κάποιων εκκοκκιστών ότι είναι έτοιµοι να αλλάξουν πολιτική, να συνδράµουν στο διαχωρισµό της ποιότητας του εισκοµιζόµενου βάµβακος και να ανταµείψουν τους παραγωγούς που προσφέρουν ξερό βαµβάκι ανώτερης ποιότητας.


Θα µπορούσε να πει κανείς ότι η σύσκεψη κατέληξε τελικά σε φιάσκο. Αιτία η υπαναχώρηση από την πλευρά των εκκοκκιστών και η σκληρή γραµµή την οποία τήρησε ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης του Βάµβακος (∆ΟΒ) Βασίλης Μάρκου, αρνούµενος µέχρι τέλους τον έλεγχο των παραγωγών στην καταγραφή της υγρασίας κατά τις εισκοµίσεις.

Η στάση αυτή εκ µέρους των εκκοκκιστών, τουλάχιστον όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής, δείχνει άρνηση κατηγοριοποίησης και τιµολόγησης του βάµβακος µε βάση τα πραγµατικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και προσπάθεια διαιώνισης ενός καθεστώτος το οποίο διατηρεί χαµηλά τις τιµές παραγωγού και µοιράζει το παιχνίδι κατά βούληση.

Οι πληροφορίες θέλουν τους λίγους γνήσιους εκπροσώπους των βαµβακοπαραγωγών και ειδικότερα τα µέλη του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Φώτη Παπαδόπουλο και Γιώργο Βαρδούλη, να αντιδρούν ζωηρά στον σχεδιασµό των εκκοκκιστών, αµφισβητώντας ανοιχτά τις προθέσεις που εκφράστηκαν περί προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας, από τη στιγµή που δεν εξασφαλίζεται µια αυθεντική κατηγοριοποίηση και φυσικά µια σαφής επιβράβευση των καλών παραγωγών.

Ο σχεδιασµός από την πλευρά της περιβόητης ∆ιεπαγγελµατικής, στην οποία δεν αποτυπώνεται ευκρινώς η θέληση των παραγωγών, καθώς περισσεύουν οι κατ’ επίφαση εκπρόσωποί τους, φαίνεται να εξαντλείται σε µια επικοινωνιακή διαδικασία, όπου, δηµοσίως προπαγανδίζεται η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας και στην πράξη επικρατεί η λογική… βρίζα στάρι ένα παζάρι! Κατόπιν όλων αυτών και δεδοµένης της διαφωνίας ανάµεσα στους εκκοκκιστές και τους επαγγελµατίες βαµβακοκαλλιεργητές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε διαµόρφωση νέου θεσµικού πλαισίου, βάσει του οποίου θα γίνονται από τη νέα σεζόν οι παραδόσεις του συσπόρου βάµβακος. Η απόσταση που υπήρξε δυσκολεύει και την προώθηση θεσµοθετήµατος που θα ανοίγει το δρόµο για µια από κοινού προσπάθεια διαµόρφωσης πλαισίου για τις προπωλήσεις βάµβακος, θέµα µε το οποίο έχει ασχοληθεί επισταµένως η εφηµερίδα Agrenda.

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται επίσης σαφές ότι λίγο πριν την έναρξη της σποράς του βαµβακιού, οι καλλιεργητές βρίσκονται άλλη µια φορά αντιµέτωποι µε τεράστιες προκλήσεις. Θα πρέπει να επιλέξουν τις ποικιλίες µε τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις σε µήκος ίνας, σε αντοχή (micronaire), σε λευκότητα κ.λπ. ή θα πρέπει να ενδιαφερθούν µόνο για τις στρεµµατικές αποδόσεις, αδιαφορώντας για το αύριο του προϊόντος και την εικόνα του ελληνικού βαµβακιού στην διεθνή αγορά; Το θολό καθεστώς µέσα στο οποίο υποχρεούνται να κινηθούν επηρεάζει ανάλογα και τις εξελίξεις στον κλάδο των εισροών, όπου οι έσχατοι έσονται πρώτοι.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine

Πηγή:agronews.gr


Πηγή:www.pylinews.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σε αναζήτηση νέων σημείων επαφής, βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα εκπρόσωποι εκκοκκιστών και βαμβακοκαλλιεργητών, μετά τη δύσκολη μέρα που πέρασαν οι δύο πλευρές στην πλατεία Βάθη την περασμένη Τετάρτη 20 Μαρτίου και το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η σύγκλιση της Ομάδας Εργασίας που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση προτάσεων για την βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας …