Τριχωνίδα: Ανάπλαση σε ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Ευρώπης

Τριχωνίδα: Ανάπλαση σε ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Ευρώπης

Προκηρύχθηκε η μελέτη της ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος της λίμνης Τριχωνίδας, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μέσω της ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης προβλέπονται δύο είδη παρεμβάσεων στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τύπου πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου. Ο νέος αυτός δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα βελτίωσης του υφιστάμενου παραλίμνιου αγροτικού δρόμου, σε μήκος περίπου 18 χιλιομέτρων, ενώ θα προβλέπεται και η χάραξη ενός νέου δρόμου μέσα στην παραλίμνια ζώνη, μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων. Επίσης, προβλέπεται η σύνδεση της παραλίμνιας διαδρομής με το σημερινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε συνολικό μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων.

Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης, αλλά και αναψυχής, σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

«Ως μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση, που μπορεί να αυξήσει την τοπική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας…» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα αθλήματα μέσα στο νερό και την αστική ανάπλαση που έχουμε κατευθύνει με πόρους και έργα».

Η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, σημείωσε  ότι «η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής κατά την οποία η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να αναδείξει και να αξιοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιοζήλευτα οικοσυστήματα της Ευρώπης».

Nίκη Παπαδούλα

.


Πηγή:www.agropost.gr