Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας για τα κρούσματα νοθείας στη φέτα

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας για τα κρούσματα νοθείας στη φέτα


Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας αναφορικά με τα κρούσματα νοθείας στη φέτα, επισημαίνει τα εξής:

«Η ΦΕΤΑ ΠΟΠ είναι το πιο γνωστό στον πλανήτη ελληνικό «brandname»και η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων.

Τα περιστατικά νοθείας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, θίγουν όχι μόνο τον κλάδο μας των παραδοσιακών Τυροκόμων, αλλά και ολόκληρη την χώρα.

Συνιστούν δε απειλή απροσδιορίστων διαστάσεων για το μέλλον της ελληνικής τυροκομίας, της αγροτικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Η διάθεση στην Ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων με την ονομασία ΦΕΤΑ ΠΟΠ σε τιμές χαμηλότερες από τα Λευκά αγελαδινά τυριά, σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση των περιστατικών νοθείας, προβάλλουν την εικόνα μιας αναξιόπιστης χώρας και την πλήρη αδυναμία της να προστατεύσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των κρουσμάτων εξαπάτησης των Ευρωπαίων καταναλωτών, συνοδεύονται και από τον άδικο στιγματισμό όλης της περιοχής της Θεσσαλίας ως πυρήνα παράνομων πρακτικών στην παραγωγή και διάθεση της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα ο Ν. Λάρισας, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό Τυροκομείων σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η πλειοψηφία των τυροκομείων αυτών είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις  με εξαγωγικό προσανατολισμό και με μακρά παράδοση στην τυροκόμηση ντόπιου αιγοπρόβειου γάλακτος.

Η ΦΕΤΑ κατοχυρώθηκε στην Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ στις 15/10/2002 (Φάκελος PDO-GR-0427).

Οι προδιαγραφές και οι συνθήκες παραγωγής της ΦΕΤΑΣ έχουν καταγραφεί και επικυρωθεί από το Ελληνικό κράτος με την δημοσίευση της Υ.Α. 313025 στο ΦΕΚ 8-11/01/1994.

H νομοθετημένη προδιαγραφή καθορίζει σαφώς την μέθοδο που πρέπει να ακολουθείται από τους Έλληνες παραγωγούς σε όλα τα στάδια παραγωγής, σήμανσης και συσκευασίας του προϊόντος.

Η κατοχυρωμένη ονομασία ΠΟΠγια την ΦΕΤΑ, που κερδήθηκε με πολύχρονους αγώνες που έδωσαν άνθρωποι του κλάδου, οφείλει να τιμάται πρωτίστως από τις Ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ, ιδιαίτερα αν απαιτούμε να γίνεται σεβαστή και από άλλες χώρες.

Είναι αποκαρδιωτικό για τους νομοταγείς Τυροκόμους να εξαντλείται διαχρονικά η παρέμβαση της Πολιτείας σε δηλώσεις «πολιτικού» χαρακτήρα και σε επιβολή προστίμων για την μη τήρηση του χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη ή την παράβλεψη μικροποσοτήτων προϊόντων κατά την υποβολή των Μηνιαίων ισοζυγίων. Και είναι απαξιωτικό για κάθε αξιωματούχο σε θέσεις ευθύνης να «απέρχεται το ποτήριο» της ευθύνης».


Πηγή:www.larissanet.gr

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας αναφορικά με τα κρούσματα νοθείας στη φέτα, επισημαίνει τα εξής: «Η ΦΕΤΑ ΠΟΠ είναι το πιο γνωστό στον πλανήτη ελληνικό «brandname»και η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων. Τα περιστατικά νοθείας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, θίγουν όχι μόνο τον κλάδο μας των παραδοσιακών Τυροκόμων, […]