Ρένα Δούρου: Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα “κάναμε όλα καλά” όταν υπάρχουν νεκροί

Ρένα Δούρου: Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα “κάναμε όλα καλά” όταν υπάρχουν νεκροί

“Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία στον τόπο μας. Ισχυριζόμαστε ότι τα κάνουμε όλοι όλα τέλεια. Όμως ο αριθμός των νεκρών λέει άλλα” δηλώνει η Ρένα Δούρου στην εφημερίδα των Συντακτών, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου

“Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα τέλεια όταν υπάρχουν νεκροί. Αυτό όμως συμβαίνει σε κάθε τραγωδία στον τόπο μας. Ισχυριζόμαστε ότι τα κάνουμε όλοι όλα τέλεια. Όμως ο αριθμός των νεκρών λέει άλλα” δηλώνει η Ρένα Δούρου στην εφημερίδα των Συντακτών, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που η Περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να είχε κάνει για να αποτρέψει την τραγωδία και δεν το έχει κάνει ,η κ. Δούρου τονίζει ότι η Περιφέρεια ενήργησε όπως ενεργεί πάντα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι αρμοδιότητες της.

“Βοηθήσαμε την Πυροσβεστική σε ό,τι μας ζήτησε, καθώς οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκητη γενικότερα δεν έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες στην κατάσβεση της φωτιάς. Δώσαμε υδροφόρες, μηχανήματα έργου και λεωφορεία. Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την Ανατολική και Δυτική Αττική” αναφέρει η κ. Δούρου.

Προσθέτει παράλληλα ότι με εντολή της συγκλήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής για την αξιολόγηση της κατάστασης και περαιτέρω συντονισμό.
Επίσης όπως αναφέρει ζητήθηκε η σύγκληση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του γ.γ Πολίτικης Προστασίας κ. Καπακη.

Η κ. Δούρου επισημαίνει ότι κατά την άποψη της ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν από τους επιχειρησιακά αρμοδίως όργανα τα στοιχεία της φωτιάς, η πορεία και η ταχύτητά της.
“Εμείς δεν κρυφτήκαμε, δεν κρυβόμαστε και δεν έχουμε μάθει να κρυβόμαστε”. Έθεσα ήδη με ενημερωτικό σημείωμά μου όλα τα στοιχεία στην διάθεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, δηλώνει η κ. Δούρου.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της εκκένωσης η κ. Δούρου αναφέρει ότι είναι άλλο οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση που είναι ένα προληπτικό μέτρο και λαμβάνεται πριν αρχίσει να καίγεται η περιοχή και άλλο η διαφυγή, διάσωση, όταν έχει αρχίσει ήδη να καίγεται η περιοχή και πρέπει να διασωθεί ο κόσμος.
Όπως φαίνεται στις 18.10 ήταν ήδη πολύ αργά και πρακτικά αδύνατο για την λήψη προληπτικών μέτρων.
Στην δεύτερη περίπτωση δηλώνει η κ. Δούρου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την κοινή λογική γενικός συντονιστής είναι ο επιχειρησιακά υπεύθυνος του Πυροσβεστικού Σώματος.

.


Πηγή:www.agropost.gr